Zorghuis Zimra is, zoals de naam zegt, een huis waar de bewoners ook zorg krijgen. U kunt hier lezen hoe er gewoond wordt in Zorghuis Zimra.

Een gloednieuw huis

In de landelijke omgeving van Nieuw Buinen aan de Wilgenlaan 1 is een gloednieuw huis gebouwd op een grote kavel waar eerder een school heeft gestaan. Het gebouw bestaat uit een gezinswoning, 5 appartementen en gemeenschappelijke voorzieningen. Het kan naar behoefte uitgebreid worden met meer appartementen. Het is in februari 2019 opgeleverd en in maart in gebruik genomen.

De locatie in Nieuw Buinen is dicht bij bungalowpark Pagedal . De meeste familieleden van de bewoners komen daar gemiddeld één keer per maand en kunnen dan ook contact hebben met hun verwanten die in het zorghuis wonen.

Nieuw Buinen ligt in Drenthe en hoort tot de gemeente Borger-Odoorn

 

Een eigen appartement

Iedere bewoner heeft een eigen appartement , dat hoewel klein, wel compleet is met woonkamer, slaapkamer, badkamer met wastafel, toilet  en douche.

De bewoners richten hun eigen appartement zelf naar eigen smaak in.

Er zijn 5 appartementen gebouwd waarvan één groter appartement voor een bewoner die alleen wat begeleiding nodig heeft.

 

Gemeenschappelijke voorzieningen

Behalve de appartementen zijn er een aantal gemeenschappelijke voorzieningen, waarvan dit de belangrijkste zijn:

  • Een royale gemeenschappelijke woonkamer/keuken. Bij de inrichting is rekening gehouden met de verschillende behoeften van de bewoners. De meeste bewoners zullen gemeenschappelijk de maaltijden gebruiken in  deze woonkamer.
  • De keuken wordt gebruikt voor de bereiding van de gemeenschappelijke maaltijden. De keuken is ook zodanig ingericht, dat de bewoners er  kunnen helpen bij het bereiden van maaltijden of voor culinaire activiteiten .
  • Een gemeenschappelijke badkamer met ligbad.
  • Algemeen toilet.
  • Voor de gemeenschappelijke woonkamer bevindt zich een ruim terras en tuin met berging

Een bijzondere combinatie

Behalve “de bewoners” die in één deel van het huis wonen is een ander deel een gezinswoning voor het zorg-echtpaar. Beide woongedeelten zijn duidelijk van elkaar gescheiden, maar als het ’s nachts eventueel nodig is ook heel dicht bij elkaar.

Een groen gebouw

Zorghuis Zimra is duurzaam opgetrokken met moderne materialen en zeer goed geïsoleerd.

Het hele gebouw is voorzien van vloerverwarming en balans ventilatie.

Het gebouw is niet op het aardgas aangesloten. Op het platte dak bevinden zich een groot aantal zonnepanelen. Ook dragen 2 warmtepompen bij aan een bijna energieneutraal gebouw.

Het zorggedeelte is modulair van opzet. Het kan eenvoudig uitgebreid worden met meerdere appartementen.
Als er appartementen bij komen worden ook de algemene voorzieningen uitgebreid.